Skip to main content

Súčasné trendy pri rodinných domoch

Dizajn rodinných domov sa počas posledných desaťročí radikálne zmenil. V minulosti sa pri stavbe rodinných domov kládol dôraz na bežne dostupné a lokálne materiály. Dnes sú hlavnou devízou pri výbere moderné technológie, minimalistický dizajn a dôraz na energetickú samostatnosť.

Od katalógov k architektom

V stredoeurópskom regióne sa na stavbu rodinných domov využívali najmä pevné materiály ako je kameň a tehla. Bolo to dané najmä studeným podnebím a širokou dostupnosťou týchto materiálov. Zatiaľ čo sa v minulosti bežne stavali domy, kde prežilo niekoľko generácií, dnešným trendom sú ľahšie a montované projekty. Tento trend k nám dorazil z Ameriky, kde sú ľudia bežne zvyknutí na zmenu bývania.

Domy sa tam stavajú na určitú – kratšiu dobu. Najprv sa k nám dostali katalógové projekty rodinných domov, z ktorých sa v 90. rokoch postavila drvivá väčšina stavieb. Vyznačovali sa jednotným dizajnom v štýle kocky a nebolo možné na nich experimentovať s modernými dizajnérskymi prvkami. Aj keď trend katalógov prevláda aj dnes, domy sú oveľa rozmanitejšie a majú väčšie možnosti personalizácie ako kedysi.

Moderné prímestské bungalovy

Dnešný a moderný typ rodinného typu možno charakterizovať z niekoľkých pohľadov. V prvom rade sa jedná o modernú novostavbu, ktorá je postavená zo súčasných a vzdušných materiálov. Veľký dôraz sa kladie na dobrú presvetlenosť priestoru, inteligentné využitie miesta, a nízku energetickú stopu. Domy sa stavajú zväčša v novovzniknutých štvrtiach mestských satelitov, kde si ľudia z mesta chcú dopriať bývanie v rodinom dome. Do popredia sa dnes dostávajú aj individuálne návrhy domov priamo od architektov. Ľudia majú oveľa viac informácií ako kedysi a tak aj v našich končinách vidno stále viac domov so stredomorským alebo škandinávskym štýlom exteriéru. Do popredia taktiež vstupuje oddychová a estetická funkcia domu , ktorá kráča ruka v ruke s vysokou technickou vybavenosťou. Dnes tak nie je problém nájsť rodinné domy s centrálnym riadením toku energie, klimatizáciou, automatickým tienením okien, solárnymi panelmi a kotlami na ohrev teplej vody.

Akú strechu na moderný dom

Klasická, véčková strecha je pri moderných domoch neustále na ústupe a do popredia sa dostávajú strechy s nižšími sklonmi. Strešná krytina by mala korešpondovať s ostatnými časťami domu. Preto sa dnes vyberajú najmä moderné riešenia v tmavých a lesklých farbách. Obľúbené sú najmä ebenová čierna, granitová a mokka.
Novinkou v oblasti striech je škridla Bramac Platinum. Je to krytina, ktorá v sebe spája vysokú odolnosť betónu a atraktívny vzhľad známy len z keramických škridiel. Povrchová úprava Platinum s hladkým povrchom a metalickým efektom dodáva krytine vysokú odolnosť pred extrémnym počasím a výrazne zvyšuje ochranu pred znečistením od machu. Bramac Platinum je tak vďaka orientácií na dizajn a vyspelé technológie pravým riešením pre moderné rodinné domy.